AB, Meksika’yı “standart risk” ülkesi ilan etti

Meksika, Ormansızlaşma Yönetmeliği Nedeniyle Avrupa Pazarında Zorlu İhracat Düzenlemeleriyle Karşı Karşıya

Avrupa Birliği’nin ormansızlaşmadan arındırılmış ürünlere ilişkin yeni yönetmeliği, Meksika’yı 2025 yılı itibarıyla önemli ihracat düzenlemeleriyle karşı karşıya bırakıyor. AB, Meksika’yı “standart riskli ülke” olarak nitelendirerek, ülkenin Avrupa pazarına sunduğu ürünlerin ormansızlaşma içermediğini kanıtlamasını şart koşuyor.

Meksika Tarım, Ekonomi, Çevre ve Dışişleri Bakanlıkları tarafından yapılan ortak açıklamada, alınan önlemlerin ihracatın kesintiye uğramayacağı vurgulanırken, kahve, kakao, palm yağı, kauçuk ve odun gibi ürünler artık daha sıkı takip altında olacak.

ÜRÜN TAKİBİ ZORUNLU HALE GELİYOR

Yeni yönetmeliğe göre, 2025 ve 2026 yıllarında ihraç edilecek ürünlerin orijinlerinin detaylı bir şekilde belgelenmesi gerekecek. Tarım ve Kırsal Kalkınma Bakanlığı (Sader), ormansızlaşmayla ilişkilendirilen sektörlerle yapacakları anlaşmalarla yüzde 100 sürdürülebilir üretim hedefini benimseyerek bu konuda adımlar atmış olacak.

Doğal koruma alanlarının zarar görmemesi ve orman arazilerinin tarım kullanımına dönüştürülmemesi gibi şartlar, yeni yönetmeliğin temel unsurları arasında yer alıyor.

AVRUPA İLE TEKNİK DİYALOG BAŞLATILDI

Meksikalı yetkililer, üretici ve ihracatçılarla yakın temas halinde olduklarını belirterek Avrupa Komisyonu ile teknik düzeyde bir diyalog başlattıklarını açıkladı. İş birliği ile uyum sağlayarak ihracatın kesintisiz devamını garanti altına almayı hedeflediklerini belirten yetkililer, Avrupa’daki temsilcilikler aracılığıyla düzenli bilgilendirme ve uyum raporları sunacaklarını ifade etti.

2024’TE AB’YE YAPILAN İHRACATIN BİLANÇOSU

Meksika Ekonomi Bakanlığı’nın verilerine göre, 2024 yılında Avrupa’ya yapılan ihracat şu şekilde gerçekleşti:

  • Kahve: 140 bin 514 dolar
  • Kakao: 95 bin 157 dolar
  • Palm yağı: 492 bin dolar
  • Kauçuk: 22 bin 339 dolar
  • Odun: 3 bin 606 dolar

Büyük işletmeler için yeni kurallar 30 Aralık 2025’te, küçük ölçekli firmalar içinse 30 Haziran 2026’da yürürlüğe girecek. Üretici firmaların bu tarihlere kadar sistemlerini AB standartlarına uyarlama sürecine girmesi bekleniyor.

Related Posts

Cumhurbaşkanlığına Cevdet Yılmaz vekalet edecek

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Hollanda ziyareti dolayısıyla Cumhurbaşkanlığına, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz vekalet edecek.

Körfeze giden uçaklar İstanbul’a yönlendirildi

İran’ın ABD’nin saldırılarına karşılık Katar ve Irak’taki ABD üslerini vurmasının ardından Avrupa’dan Katar’ın başkenti Doha’ya sefer yapan uçaklar, Türkiye’ye yönlendirildi. Katar Havayolları’nın 10 uçağı, İstanbul Havalimanı ve Esenboğa Havalimanı …

‘Talat Paşa’ tartışmasından sonra ilk kez bir araya gelindi: Özgür Özel ve Müsavat Dervişoğlu ortak açıklama yapıyor

‘Talat Paşa’ tartışmasından sonra ilk kez bir araya gelindi: Özgür Özel ve Müsavat Dervişoğlu ortak açıklama yapıyor

Son Dakika… DEM Parti komisyonun adını duyurdu

Son Dakika Haberi… DEM Parti Grup Başkanvekili Gülistan Kılıç Koçyiğit, Meclis’te kurulması beklenen komisyona ilişkin açıklamalarda bulundu.

Minibüsçüler kontak kapatmaya hazırlanıyor

Minibüsçü esnafı akaryakıta gelen zamlara tepki gösterdi. Kendi aracını tamir eden bir dolmuş esnafı, “Tamirciye verecek para bulamadığımız için artık kendimiz yapıyoruz” diye sitem ederken bir başka esnaf ise, “30 liraya yolcu taşıyoruz, 55 liraya mazot alıyoruz. Gidişatımız hiç iyi değil. Gerekirse kontak kapatacağız” dedi.

İran’dan ABD’ye misilleme kararı!

İran’dan ABD’ye misilleme kararı!