Bakanlığın soğan mesaisi

Çiftçilerin İsyanı: Soğan Üreticileri Sorunlarını Dile Getirdi

Türkiye’de tarım sektörü, çiftçiler için hala sıkıntılarla dolu. Dünya genelinde stratejik bir sektör olarak değerlendirilen tarım, Türkiye’de her ürün için ayrı sorunlarla karşı karşıya kalmaktadır. Bu sefer gündemde ise soğan var. Soğan üreticileri, emeklerinin karşılığını alamamanın yanı sıra yüksek girdi maliyetlerine karşın düşük satış fiyatlarından şikayetçi.

Fakat Ticaret ve Tarım Bakanlığı’nın müdahalesiyle üreticilerin eylem planı rafa kalktı. Soğan Üreticileri ve Tedarikçileri Derneği (SO.DER) Başkanı Ramazan Kaya, yapılan basın açıklamasında iki bakanlığın çiftçilere çözüm sözü vermesiyle durumun dengelendiğini belirtti. Dernek, yaptıkları açıklamayı iptal etti ve sorunların bu hafta içinde çözüleceği konusunda anlaştılar.

Çiftçiler, özellikle domates, soğan ve patates gibi ürün gruplarında uzun süredir çözüm bekliyor. Birçok ilde çiftçiler, maliyetleri karşılayamadıkları için hasatlarını tarlada bırakmak zorunda kaldılar. Son olarak Yozgat’taki çiftçiler de iktidardan şikayet ederek traktörleriyle konvoy düzenledi.

Sektördeki Sorunlar Artıyor

Üstelik yüksek girdi maliyetlerine ek olarak don felaketi de mahsul kaybına neden oldu. Sorunlu ürün gruplarının sayısı artarken, limon için getirilen ihracat kısıtlaması tepkilere yol açtı ve geri alındı. Ancak don olayı, özellikle kayısı gibi ürünlerin hasatını olumsuz etkiledi.

‘Depolarda sadece soğan çürümüyor’

CHP Genel Başkan Yardımcısı Erhan Adem, Türkiye tarımının ciddi bir krizle karşı karşıya olduğunu belirtti. Kuru soğan ithalatı ve erken hasat nedeniyle piyasa dengesizleşti, fiyatlar dip seviyelere indi ve çiftçiler ürünlerini satamaz hale geldi. Bu durum sadece soğanın değil, Türkiye’nin tarımsal geleceğinin tehlikedede olduğunu gösteriyor.

‘Sorunların Bu Hafta Çözüleceği Sözü Verildi’

SO.DER yöneticileri, çiftçilerden gelen şikayetler üzerine harekete geçerek 26 Nisan’da bir toplantı düzenledi. Sonrasında yapılan açıklamada, sorunların çözümü için 27 Nisan’da yapılacak basın açıklamasının ertelendiği ve iki bakanlığın sorunları bu hafta içinde çözeceği sözünü verdikleri açıklandı.

Related Posts

Karadeniz Bölgesi’nin su ürünleri ihracatı 62 milyon doları aştı

Karadeniz Bölgesi’nden yılın 3 ayında yapılan su ürünleri ihracatı 62 milyon 66 bin 491 dolara ulaştı.

Gemiler, dünyanın her köşesinde TÜRKSAT’ın gözetiminde

TÜRKSAT, denizcilikte güvenliği ve izleme kabiliyetini en üst seviyeye taşıyan Gemilerin Uzak Mesafeden Tanımlanması ve İzlenmesi (LRIT) Sistemi ile Türkiye ve dünya denizlerinin güvenliğini sağlıyor.

Bakan Yumaklı, Mardin’de Tuz Çalısı Üretim Tesisi’nde incelemelerde bulundu

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, çeşitli temaslarda bulunmak üzere geldiği Mardin’de, Tarım ve Orman İl Müdürlüğü Tuz Çalısı Üretim Tesisi’ni inceledi.

KKM bakiyelerindeki düşüş devam ediyor

Kur Korumalı Türk lirası Mevduat ve Katılma Hesapları (KKM) geçen hafta 21 milyar 505 milyon lira azalarak 706 milyar 586 milyon liraya düştü.

Bankacılık sektörünün mevduatı arttı

Bankacılık sektörünün toplam mevduatı, 18 Nisan ile biten haftada önceki haftaya göre 414 milyar 702 milyon 90 bin lira artarak 22 trilyon 628 milyar 696 milyon 585 bin liraya yükseldi.

KKM ve katılma hesaplarında düşüş sürüyor

Kur korumalı TL mevduat ve katılma hesaplarındaki küçülme ivme kazanarak devam ediyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir